trawa, liście, chwasty, rozdrobnione gałęzie; zwiędłe odpady roślinne; resztki warzyw; roślinne odpady kuchenne; fusy po kawie i herbacie; skorupki jaj
resztki mięsa, wędlin; tłuszcze, kości; skórki z cytrusów; tektura; ilustrowane czasopisma
Kompostowane materiały układaj warstwami o grubości 10-15 cm. Każdą z nich posyp aktywatorem kompostu w ilości 25-30 g/m2. Materiał tworzący kompost powinien przypominać nasączoną gąbkę, dlatego pryzmę kompostową zraszaj/podlewaj, szczególnie w okresach suszy. Po upływie 2-3 tygodni przemieszaj pryzmę.
Nawóz powstały ze zmieszania typów nawozów oznaczonych znakiem NAWÓZ WE (nawóz azotowy A.1.9 oraz nawóz zawierający drugorzędne składniki pokarmowe D.4.) 32,0 % (N) azot całkowity; 32,0 % (N) azot amidowy; 7,5 % (MgO) tlenek magnezu całkowity.